Afhankelijk van de kamer, kies je een bepaalde soort verf. In de keuken moet je vaker de muren reinigen, in de badkamer moeten ze bestand zijn tegen de vochtige omgeving, op de muren in de hal beland ook af en toe een modderveeg en in de kinderkamer kan er al eens op gekleurd worden. Maar afwasbare verf, bestaat dat?

Welke verf kan je afwassen?

Om te beginnen moet je het onderscheid maken tussen glanzende en matte verven. Een geschilderd oppervlak met een hoge glans is makkelijker te reinigen dan een matte verflaag. Waarom?

  • Glanzende verf bevat veel bindmiddel. Dat middel zorgt ervoor dat de verffilm gladder aanvoelt en dus hoger is van glans. Het maakt het oppervlak makkelijk te reinigen. Ideaal voor de keuken dus, waar de muur al sneller besmeurd kan raken, of de badkamer, waar de muur moet bestand zijn tegen een hoge vochtigheidsgraad.
  • Halfmatte en licht zijdeglanzende verven worden het meest gebruikt in woonkamers en slaapkamers. Deze verven zijn beter afwasbaar dan matte verven.
  • Matte verf bevat dat bindmiddel in veel lage concentraties. Het oppervlak zal ruwer aanvoelen. Door de afwezigheid van bindmiddel ontstaan ook poriën die water opnemen als je er met een natte doek over wrijft. Deze oppervlakken zijn niet geschikt om te reinigen. Dit type verf wordt het meest gebruikt voor plafonds of muren die niet vaak vuil worden.

Reinigen met water

Was geverfde oppervlakken altijd af met water. Doe je dat niet, dan zal door de wrijving de temperatuur van het oppervlak stijgen en zal de verf opblinken. Je bent het oppervlak dan aan het polieren en niet aan het reinigen.

Vooral matte verfoppervlakken zijn hier gevoelig voor. Zelfs met water loop je het risico dat ze gaan opblinken. Niet wrijven, maar deppen is de boodschap. Doe dat met een natte doek, zacht zeemvel of natuurspons.

Zijdeglanzende en glanzende verfoppervlakken kunnen beter tegen de wrijving bij het reinigen. Toch is het aangeraden om ook hier enkel met een vochtige doek of spons te werken. Werk in een wrijvende beweging, zonder al te veel druk uit te oefenen.

GIVE A REPLY